Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Νέο Honda Civic από 16.800 ευρώ



Η 9η γενιά του Civic βρίσκεται πλέον στην Ελλάδα, έτοιμη να μας αποδείξει ότι η «επανάσταση» που ξεκίνησε με το προηγούμενο μοντέλο, έχει και εξέλιξη. Με όνομα βαρύ και ιστορία 40 ετών, το νέο μοντέλο θέλει να συνεχίσει την επιτυχημένη πορεία των προκατόχων,
Οι σχεδιαστές του νέου Civic θέλησαν να διατηρήσουν τα σπορ και φουτουριστικά στοιχεία του αυτοκινήτου αλλά να τα προσαρμόσουν έτσι ώστε να εκφράζουν τη φινέτσα και τη φουτουριστική προσωπικότητα του νέου μοντέλου.

Για την υλοποίηση αυτής της φιλοσοφίας, το νέο αυτοκίνητο είναι 20mm χαμηλότερο και 10mm φαρδύτερο από το υπάρχον μοντέλο - ένα στυλ που υπογραμμίζει τη σπορ και φουτουριστική κομψότητα και δεν αφήνει καμία αμφιβολία για την πρακτικότητα του αυτοκινήτου.

Μετά από έρευνα, οι σχεδιαστές κατέληξαν με ποιο τρόπο θα έδιναν στο νέο Civic 5θ μία σπορ εμφάνιση θυμίζοντας στυλ 3θ μοντέλου. Η σχεδίαση της καμπίνας του νέου Civic που είναι τραβηγμένη προς τα εμπρός τονίζεται με τη μειωμένη αναλογία πλαϊνών κρυστάλλινων επιφανειών/πάνελ αμαξώματος, και τη μικρότερη κρυστάλλινη επιφάνεια του πίσω παρμπρίζ. Αυτό το οπτικό τρυκ δημιουργεί την εικόνα μας μικρής κομψής καμπίνας, διαφορετικής από πιο παραδοσιακές καμπίνες των 5θ Ευρωπαϊκών μοντέλων C.

Οι γραμμές του αμαξώματος του νέου Civic σχεδιάστηκαν έτσι ώστε να συμβάλλουν στη χαμηλωμένη και στιβαρή εμφάνιση. Κατά κανόνα, το ψηλότερο σημείων των πλαϊνών γραμμών του αμαξώματος κινείται παράλληλα με τις λαβές των θυρών, ωστόσο στο νέο Civic το σημείο αυτό βρίσκεται χαμηλότερα, περίπου στο μισό ύψος του πάνελ της πόρτας.
Έτσι δημιουργείται μία χαμηλή, συνεχόμενη γραμμή που κινείται από τον εμπρός προφυλακτήρα, εκτείνεται πάνω στο πλευρό και φτάνει μέχρι πίσω διαμορφώνοντας μία εικόνα χαμηλού κέντρου βάρους. Παράλληλα, το πάνω κομμάτι του πλαϊνού τμήματος του αμαξώματος με μία σχετικά απλή σχεδίαση δημιουργεί κοντράστ με το ανάγλυφο κάτω τμήμα, το οποίο μαζί με τα μαρσπιέ παίζει με το φώς προβάλλοντας τη στιβαρή εμφάνιση.

Οι θόλοι των τροχών συνδέονται ακόμα πιο αρμονικά με την επιφάνεια του αμαξώματος προσδίδοντας στο νέο Civic αισθητική σαφήνεια και κομψότητα. Σε πολλές περιπτώσεις, οι θόλοι των τροχών σχεδιάζονται για να προεξέχουν ομοιόμορφα γύρω από το αμάξωμα. Αντίθετα, η γραμμή που χωρίζει το αμάξωμα από το θόλο του νέου Civic είναι τόσο απαλή ώστε δυσκολεύεσαι να διακρίνεις που αρχίζει και πού τελειώνει.

Το τρέχον Civic είναι διάσημο για τη φουτουριστική καμπίνα και το σπορ εξωτερικό στυλ το οποίο συνδυάζεται με ένα ευρύχωρο και ευέλικτο εσωτερικό. Τα βασικά σχεδιαστικά χαρακτηριστικά διατηρήθηκαν και στην εξέλιξη του νέου Civic, ωστόσο το βάρος δόθηκε στην αναβάθμιση της αισθητικής μέσα στο αυτοκίνητο. Σαν πηγή έμπνευσης χρησιμοποιήθηκε το πάνελ ελέγχου από το cockpit ενός μαχητικού αεροσκάφους και ενός αγωνιστικού αυτοκινήτου που επιτρέπει τη φυσική και διαισθητική λειτουργία όλων των χειριστηρίων. Από τη θέση του, ο οδηγός αισθάνεται ότι βρίσκεται σε ένα χώρο όπου απολαμβάνει απόλυτη άνεση και έλεγχο.

Στον τομέα των κινητήρων δεν έχουμε σημαντικές αλλαγές. Οι δύο βενζινοκινητήρες I-VTEC στα 1,4 και 1,8 λίτρα με ατμοσφαιρική πλήρωση και την δύναμη των 100 και 142 ίππων, αντιστοίχως απέκτησαν σύστημα Idle Stop (Start & Stop) καθώς και το σύστημα ECO Assist (για πρώτη φορά σε μη υβριδικό όχημα της Honda), μειώνοντας τις καταναλώσεις έως και 10%.
Ειδικότερα η μέση κατανάλωση στο μικρό κινητήρα προσεγγίζει τα 5,4 λίτρα/100 χλμ. με ρύπους CO2 στα 129 γρ./χλμ. ενώ στον μεγαλύτερο δεν ξεπερνά τα 6,3 λίτρα/100 χλμ. με ρύπους CO2 στα 148 γρ./χλμ.
Υπάρχει και η πρόταση του πετρελαιοκινητήρα 2,2 λίτρων με τους 150 ίππους και τα 350 Nm ροπής όπου η μείωση σε κατανάλωση έχει φθάσει στο 20% (4,2 λίτρα/100 χλμ. και CO2 στα 110 γρ./χλμ.). Σε όλες τις εκδόσεις τα κιβώτια είναι χειροκίνητα έξι σχέσεων ενώ υπάρχει και αυτόματο 5 σχέσεων προσφερόμενο μόνο με τον κινητήρα 1,8 λίτρων.

Οι τιμές και τα επίπεδα εξοπλισμού διαμορφώνονται ως εξής:
Μοντέλο
Τιμή (ευρώ)
Civic 1,4 Comfort
16.800
Civic 1,4 Sport
17.950
Civic 1,8 Comfort
20.200
Civic 1,8 Sport
21.500
Civic 1,8 Sport Auto
22.700
Civic 1,8 Executive
27.700
Civic 2,2 Diesel
34.800



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου